Telefon

+90 530 311 49 16

E-posta

mevliyeyavuz@hotmail.com

Çok yönlü kişilik envanteri (MMPI Testi); uzman marifetiyle uygulanan, bireyin zihinsel sağlığını değerlendirerek tanı ve teşhis koymak, tedavi planlamak ve uygulanan tedavinin etkinliğini incelemek amacıyla başvurulan etkili bir testtir. MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) 1937’de Minnesota Üniversitesi’nde görev yapan klinik psikolog S.R. Hathaway vee nöropsikiyatrist J.C. McKinley tarafından geliştirilmiş kişilik testidir.

MMPI Testi Nedir?

MMPI testi; zihinsel sağlık bozukluklarının teşhisi amacıyla başvurulan, bireyin kişisel özelliklerini objektif ve bilimsel ölçekte açıklamaya yardımcı olan ve ilgilinin kişisel – toplumsal uyumunun nesnen yönden değerlendirilmesine olanak tanıyan testtir. Test sayesinde birçok bozukluğun eş zamanlı değerlendirilmesi mümkün olduğu için çok yönlü olarak isimlendirilmiştir. MMPI testi zaman sınırlaması olmaksızın uygulanır; ancak, genellikle 1,5 – 2 saatte uygulanabilir.

Klinik Ölçekler
Hipokondriazis (Hs) Alt ÖlçeğiHipokondriyak bireylerin kişilik özelliklerine yönelik tutarlı ve isabetli bir değerlendirme yapılabilmesi amacıyla geliştirilmiştir. 33 maddeden oluşur.
Depresyon (D) Alt ÖlçeğiDepresyon belirtilerinin ölçümü için geliştirilmiştir. 60 maddeden oluşur.
Histeri (Hy) Alt ÖlçeğiStres halinde gösterilen histerik tepki derecesinin ölçülmesi amacıyla geliştirilmiştir. 60 maddeden oluşur.
Psikopatik Sapma (Pd) Alt ÖlçeğiPsikopatik – anti sosyal kişilik özelliklerinin ölçümü için geliştirilmiştir. 50 maddeden oluşur.
Kadınlık-Erkeklik (Mf) Alt ÖlçeğiCinsel kimlikteki sapmaların değerlendirilebilmesi amacıyla geliştirilmiştir. 60 maddeden oluşur.
Paranoya (Pa) Alt ÖlçeğiParanoid bulguların ölçümü için geliştirilmiştir. 40 maddeden oluşur.
Psikasteni (Pt) Alt ÖlçeğiAnksiyete ve obsesif kompulsif bozukluğunun (OKB) değerlendirilebilmesi için geliştirilmiştir. 48 maddeden oluşur.
Şizofreni (Sc) Alt ÖlçeğiŞizofreni belirtilerinin değerlendirilmesi, ölçülebilmesi amacıyla geliştirilmiştir. 78 maddeden oluşur.
Hipomani (Ma) Alt ÖlçeğiHipomanik belirtilerin ölçümü amacıyla geliştirilmiştir. 46 maddeden oluşur.
Sosyal İçedönüklük (Si) Alt ÖlçeğiBireyin sorumluluklarından ve sosyal temaslardan kaçınma eğilimi ölçmek amacıyla geliştirilmiştir. 70 maddeden oluşur.

Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) Neden Uygulanır?

Çok yönlü kişilik envanteri, uygulanan bireydeki kişilik özelliklerinin bilimsel ve objektif kriterler kullanılarak açığa çıkarılmasına yardımcı olan yetişkin psikopatoloji ve kişilik testidir. Testin uygulanabilmesi için ihtiyaç duyulan materyaller yalnızca kağıt ve kalemdir. MMPI testi bireysel ve grup olarak uygulanabilen, kendi içinde alt testlere ayrılan çok sorulu bir testtir. Test sorularına doğru – yanlış – bilmiyorum şeklinde yanıtlar verilir. İlgilinin kişisel ve toplumsal uyumunun nesnel bir değerlendirmeye tabi tutulması amacıyla uygulanır.

MMPI testi; uygulanan bireyin kişilik özelliklerini incelemek, kişilik özelliklerinden yola çıkararak iletişim becerilerinin değerlendirilmesi ve zihinsel – duygusal zekası hakkında isabetli bir kanaate ulaşılabilmesi amacıyla başvurulan psikolojik ölçekler arasında yer alır. İlgilinin kişilik özellikleri ile ruh sağlığı arasındaki ilişkinin analiz edilebilmesi amacıyla da uygulanır. Bilimsel ve objektif kriterlerin referans alınarak uygulandığı MMPI testi; ilgilinin tutumları, değerleri, psikopatolojik özellikleri başta olmak üzere birçok noktada tutarlı bir kaynak sunar.

Ayrıca evlilik ve işe alım kararları öncesinde de uygulanmaktadır.

Danışanımın Sonucu

8 hafta önce terapiye başlayan danışanımın mmpı testi sonucu ile depresyon puanındaki düşme. Yaklaşık 20 puan depresyon puanı düşerken, okb ve diğer alanlarda da gözle görülür bir değişim var. Test 566 sorudan oluşan ve danışanın cevapları bilgisayara girdikten sonra puanları otomatik oluşan bir test. Uzman puanlara göre analiz yapmak durumunda. Biz ise ikinci sonuçtan çok memnunuz. Sadece konuşma terapisi teknikleriyle ulaştığımız sonuçlara ulaşmak imkansız değil.

Uzman Psk. Mevliye Yavuz

Önerilen makaleler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir